Търси
в
Направи VIP

По стъпките на Ботевата чета

37.00 лв.

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София - Козлодуй - Корабът Радецки - Челопек - Къща-музей Баба Илийца - връх Околчица - Ритлите - София
Дати: 02.06.2019
Цена от: 37 лв.

Отпътуване в 7:30 ч. от София, Автогара Сердика.
Пътува се по автомагистрала Хемус с кратка почивка по пътя.

Пристигане в Козлодуй и посещение на Националния музей Параход Радецки, който е част от 100-те национални туристически обекта.
Австрийският параход Радецки е построен през 1851 г. във корабостроителница Обуда - Будапеща (Тогава Австроунгария). Бил е собственост на първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество (наименование до 1918 г.). Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.
В чест на 90 годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на точно копие на легендарния за нашата история параход. Така възстановеният параход Радецки е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акустира на Козлодуйския бряг.
На 26 август 1966 г. заплува по тихия бял Дунав към Будапеща и Виена. В 17 ч. на 4 септември пристига във Виена. Австрийците отразяват факта чрез всички вестници, радио и телевизия...

Отпътуване за Враца. В центъра на града се издига внушителен паметник на Христо Ботев. Свободно време за обяд.

Отпътуване за село Челопек. Посещение на къща-музей "Баба Илийца". Истинското име на Илийца е Пена Цветковска. В къщата е подредена една изключително богата и забележителна експозиция от стари предмети на бита и мебели, красиви килими, типичните народни носии за този край на България. Голям интерес за туристите представлява родословното дърво на прословутата българка.

Групата продължава по стъпките на Ботевата чета към връх Околчица (част от 100-те национални туристически обекта).
Връх Околчица (1048 м) се намира във Врачанския Балкан, недалеч от с. Челопек. На върха е издигнат паметник в чест на подвига на революционера Христо Ботев и неговата чета – загинали през 1876 г. за Освобождението на България от османско владичество.

Следващото място където групата ще спре е село Лютиброд, намиращо се в края на искърското дефиле. Време за снимки при мястото, където, според Вазов, баба Илийца е преминала Искъра с ладията. Оттам се открива и чудна гледка към скалното образувание Ритлите. Вижда се и мемориалният комплекс Рашов дол, където са загинали част от отстъпващите Ботеви четници.

За повече информация, вижте на
www.globaltour.bg
  •  Изпрати запитване
  • Тел: 028680500


  • София
  • Дата на публикуване: 20.05.2019

Обява №: 220781


Подобни обяви в София: