Търси
в
Направи VIP

Екскурзия до Трявна и Дряновски манастир с посещение на пещера Бачо Киро

35.00 лв.

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София – Дряновски манастир- Трявна - София
Дати: 21.07.2019, 08.09.2019, 02.11.2019
Цена от: 35 лв.

Отпътуване от София в 7:00 ч., Автогара Сердика.
Кратка почивка по пътя. Продължава се в посока Дряновски манастир. Разположен е на около 5 км от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени. Манастирът е бил разрушаван на няколко пъти от османските нашественици, крепост и убежище на българските будители и революционери – отец Матей Преображенски (Миткалото), Васил Левски, четата на поп Харитон и т.н. По време на Априлското въстание, манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е през 1880 г., а през 1897 г. на мястото на построената през 1861 г. църква „Успение Богородично“ е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници.
Кратък преход до пещерата „Бачо Киро“. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетители е оформена благоустроена част от 700 м. Отстои на 300 м от Дряновския манастир в отвесна варовикова скала.
Отпътуване за Трявна. Град Трявна е формиран като селищен център на района още през 18 век. Най-ранните данни за съществуването на селище са от времето на тракийските племена, населявали част от Балканския полуостров. В края на 19 век гр. Трявна е безспорният културен и стопански център на района. Развитието на занаятите през периода на Българското възраждане в гр. Трявна води не само до стопански възход, но и до създаване на най-старата художествена школа в България - Тревненската. Оригиналните и уникални занаяти резбарство, иконопис, строителство формират характера и значимостта на Тревненската художествена школа, чиито произведения са разпространявани из цялата Османска империя, Румъния, Сърбия и Русия.

Завръщане в София на Автогара Сердика след 21 ч.

За повече информация, вижте на
www.globaltour.bg

  •  Изпрати запитване
  • Тел: 028680500


  • София
  • Дата на публикуване: 29.05.2019

Обява №: 221252


Подобни обяви в София: