Търси
в
Направи VIP

Екскурзия до Клисурски манастир, Вършец и Годечки манастир

23.00 лв.

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София - Клисурски манастир - Вършец - Годечки манастир - София
Дати: 12.05.2019, 06.10.2019
Цена от: 23 лв.

​Отпътуване от София, Автогара Сердика в 7:30 ч. за Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий”.
Манастирът е разположен край река Врещица, под връх Тодорини кукли в северното подножие на планина Козница от Западна Стара планина.
Той е основан през 1240 г., като тогава е носил името Врещецки. През XV в. манастира е разрушен от турците и за дълго остава необитаем. През 1742 г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40 г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастира за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.
Годината 1862 е трагична в историята на Клисурския манастир. Тогава по време на празника на светите братя Кирил и Методий, манастира е нападнат от башибозука на берковскя паша Юсуф бей и плячкосан. Избити са над 120 души, а самият манастир е сринат.
В близък до сегашния си възрожденски стил Клисурският манастир е възобновен през 1869 г. от ктитор архимандрит Антим Дамянов, а през 1891 г. църквата "Св. св. Кирил и Методи" е официално осветена от Видинския митрополит.
Свободно време.
Отпътуване за Вършец. Свободно време за разходка и обяд.
Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България. Градът възникнал около минерален извор, като най-старият запазен писмен документ за неговото съществуване датира от VІ в.н.е. във византийските хроники. Там той е споменат с името Медека (Медикус – лечебен) - единственото селище с такова наименование в Римската империя.
Отпътуване за Годечки манастир "Свети Дух". Автобуса ще остави групата на около 100 м. от манастира. Годината, в която е основан, не е известна, но долината на река Нишава е приютявала много църкви и манастири още от средновековието. Районът около Годеч е представлявал голям религиозен център по времето на Второто българско царство и ранните години на Османско владичство и е бил част от т.нар. Софийска Мала Света гора. Сегашният манастир е построен върху основите на две църкви, изкопани през 1921г.
Свободно време.
Отпътуване за София около 16 ч. Пристигане на Автогара Сердика около 17 ч.

​За повече информация, вижте на
www.globaltour.bg


  •  Изпрати запитване
  • Тел: 028680500


  • София
  • Дата на публикуване: 05.03.2019

Обява №: 215870


Подобни обяви в София: